Мальта. Історія. Госпітальєри (1530 - 1798 AD)

Госпітальєри (1530 - 1798 AD)

На початку XVI ст. Османська імперія розширялась на захід. І то дуже успішно. У 1522 р. османи під керівництвом Сулеймана І вигнали Госпітальєрів з острова Родос (зараз належить Греції). Побоюючись, що османці захоплять Рим і знищать християнство як таке, іспанський король Карл V Габсбург передав Мальту Госпітальєрам.

(османський султан, дякуєм Віці за фотку)
(іспанський дарувальник, дякуєм Віці за фото)
Останні тут хазяйнували добре. І розвивали острів. Вони спричинили тут розквіт. Госпітальєри займались лікуванням (неочікувано!). Безкоштовним. Але приймали пожертви. От на цих пожертвах Мальта і розквітла.

Але Госпітальєри були не тільки лікарями, а й воїнами (це ж лицарський орден!). Тож вони своїми корабликами почали нападати на кораблики Османської імперії. Останнім це очікувано не сподобалось. Вони схарились. Дуже. 

І ось 1565 р. наш старий знайомий, Сулейман І, нападає на Мальту. Нападників було 35000, госпітальєрів разом з приданими підрозділами 2500 (вдесятеро менше). Госпітальєри провели мобілізацію (хоча тоді ще не було такого слова). До війська взяли цивільних мальтійців і навіть галерних рабів. Тих справжніх, а не сучасних айтівців. Це збільшило армію до 9000 (всього лиш вчетверо менше, ніж османців). Сулейман І розраховував на перемогу протягом кількох тижнів. Але Госпітальєри оборонялися дуже запекло. В результаті болога Мальти тривала майже 4 місяці. Госпітальєри перемогли. Їх втрати становили третину убитими, решта - поранені або каліки. Також загинула купа цивільного населення. Але втрати османців були катастрофічними. Це була одна із ключових битв між християнською Європою та Османською імперією. Цього разу виграла Європа.

(облога Мальти, карта досить точна, по ній можна описати, як відбувалась облога, але то хіба в окремому дописі; дякі Віці за картинку)

Захистом Мальти керував, часто особисто під час штурмів, великий магістр Ордену госпітальєрів Жан Парізо де ла Валетт. Оскільки Мдіна уже занепадала, а друге за величиною місто Біргу було вщент знищене артилерією, Госпітальєри почали будувати нове місто - Валетту. Так-так, назвали її на честь великого магістра.

(ла Валетт; дякі Віці за зображення)

Валетта стала чудовим містом. Перлиною Госпітальєрів. Але далі їх орден почав занепадати. Під кінець XVIII ст. стало геть сумно. Орден збанкрутів, мальтійці піднімали бунти...






Популярні дописи з цього блогу

Мальта. Історія. Французи (1798 - 1800 AD)

Мальта. Історія. Англійці (1800 - 1918 AD)

Мальта. Історія. Араби (870 - 1091 AD)