Мальта. Історія. Нормани (1091 - 1530 AD)

Нормани (1091 - 1530 AD)

У 1091 р. на Мальті висадився норман Рожер I, граф Сицилії. Рожер І - цікавий кадр. На час висадки на Мальті він уже був графом Сицилії 20 років. І він перший граф Сицилії. До нього там графи не водились. А ще цікаво, що він норман. Саме так, вихідець із Нормандія. Тої, що на півночі Франції, де була висадка союзників у Другій Світовій. Здавалося б, де Нормандія, а де Мальта?

(зображення нашого героя, крайній справа, може і не дуже, але спасибі Віці й на тім)

Отже згідно з джерелами близькими до пана Рожера його корабель приплив перший. Ну бо у графа був найшвидший корабель. І висадився він із 13-ма лицарями. І розігнав туземців на березі. І дочекався висадки головних сил свого війська з інших (повільніших) кораблів.

З усьою братвою Рожер І почав облогу Мдіни. Чомусь усі зайди полюбляли брати саме це місто в облогу. Місцеві араби допетрали, що пахне жареним, віддали йому багато різних ніштяків і склали йому вассальну присягу (тобто визнали своїм начальником). І так оце острову Мальта заканало. На відміну від сусіднього Гозо. Який Рожер І грабонув на славу.

Після цього Рожер І зібрав манатки і поплив на свою Сицилію. І більше тут не з'являвся. Навіть урядників своїх не залишив. Тому деякі історики вважають це грабіжницьким рейдом, а не захопленням.

У 1122 р. місцеві араби підняли повстання. Успішне. Бо на Мальті не було дружбанів Рожера І.

І жилося "повстанцям" добре.

Але у 1127 р. Рожер ІІ, синуля Рожера І, приплив навести шухєр. Цей уже серйозно взявся до справи, залишив гарнізон, урядників та почав навертати місцевих арабів у християнство.

(синуля, дякі Віці за зображення)

Нащадки Рожера ІІ пустили Мальту по руках. Її продавали і перепродували. Мальтійцям пощастило побути під владою:

Під кінець цієї канітєлі мусульман на Мальті практично не залишилось. Але залишилась їхня мова, Мальтійська.

Популярні дописи з цього блогу

Мальта. Історія. Французи (1798 - 1800 AD)

Мальта. Історія. Англійці (1800 - 1918 AD)

Мальта. Історія. Араби (870 - 1091 AD)