Мальта. Історія. Французи (1798 - 1800 AD)

Французи (1798 - 1800 AD)

У 1798 р. Наполеон Бонапарт плив з експедиційним флотом у Єгипет. Через Мальту. Горді Госпітальєри погодились впустити до порту лише 2 кораблі. Але Наполеон мав 30 000 солдатів. І з ними швидко захопив острів. Найцікавіше, що запеклий опір йому чинили мальтійські ополченці. А лицарі-Госпітальєри воювали так собі. І саме вони капітулювали перед французами.
(капітуляція Госпітальєрів перед французами; дякі Віці за зображення)

Наполеон висадився на острів і розгорнув бурхливу діяльність: провів адміністративну реформу, скасував феодальне право та рабство (так, на Мальті в ті часи ще було рабство), заснував початкові школи, відділив церкву від держави та навів лад у державних фінансах.
Через 6 днів Наполеон поплив далі, залишивши гарнізон. Усі ці реформи він зробив за шість днів!
Французькі урядники примудрились так роздраконити початково радше прихильних мальтійців, що останні підняли бунт за кілька місяців. Справи у повстанців ішли непогано. А коли на допомогу їм приплив британський флот і заблокував острів з моря, то французи опинились у геть кепській ситуації. Тим не менше французи запекло оборонялись протягом двох років (так, практично весь час французького правління французькі правителі тут оборонялись). 
Французи здались лише коли у вони почали масово вмирати з голоду.
(мальтійські бунтарі під час облоги ними Валетти, утримуваної французами; дякуємо Віці за картинку)


Популярні дописи з цього блогу

Мальта. Історія. Англійці (1800 - 1918 AD)

Мальта. Історія. Араби (870 - 1091 AD)